Beharangozó

Kisbabát vársz?

Szeretnéd magad a várandósság alatt, a szüléskor és a gyermekágy idején egy magyar dúla segítségére bízni? Jó lenne valaki, aki itt Salzburgban, magyarul tud Téged erre a csodálatos utazásra elkísérni? Èdesanyád, növéred, legjobb barátnöd messze vannak és a kérdéseidet, aggodalmaidat nem szeretnéd a pároddal megosztani? Itt vagyok, írj, hívj, beszélgessünk!
Magamról: Mühlmann Zsuzsi vagyok, három nagylány édesanyja, dúla. Találkozz velem, és rögtön tudni fogod, hogy én vagyok-e az, akinek a segítségére szükséged van.

2020-11-07

Csók nelkül egyszerüen képtelenség élni...

Az elsö csók édességére valószínüleg mindannyian emlékszünk. Söt, a tapasztalat azt bizonyítja, hogy minden várandósságot megelöz jópár csók. Hogyha megérkezik azonban a kisbaba, a csókot akkor se hagyjuk abba. Miért is? 

  • A csókolózás megemeli a pulzusszámot és a testhömérsékletet. Az anyagcsere és véráramlás felgyorsul. 
  • Csókolózás közben a két szervezet hírvivöanyagokat - úgy nevezett Neuropeptideket cserél, ezzel erösítve az immunrendszert. 
  • A csók egy óriási örömhormonkoktélt szabadít ránk - Szerototnint, Endofint, Dopamint - ezzel csökkenti a félelmet, a stresszt és a fájdalmat.
  • Csókolózás közben megsokszorozódik a nyáltermelés. A nyálban  található antibakteriális enzimek megvédenek a fogszuvasodástól. 
Tudtátok, hogy az ajak majd százszor érzékenyebb, mint az ujjbegyünk? Ès hogy miért is csókolózunk? Az eredeti evolúciós feladata az elörágott élelmiszer az anyától a gyermekhez juttatása volt. Neurológusok és szexuálkutatók úgy látják, hogy a csók egy biológiai segítség a partnerválasztásban. Csók közben megízleljük a másik illatát és ízét. Ahogy mondani szokták: müködik a kémia. 

Èrdekesség, hogy három emberböl kettö csók közben automatikusan jobbra hajtja a fejét. 

Ès hogy miért csukjuk be a csók közben a szemünket? Nemcsak az élvezet miatt, hanem a minket érö túl sok inger miatt. Az agyunk egyszerüen túl lenne terhelve, ha minket egyszerre vizuális és fizikális ingerek érnének, így automatikusan kikapcsolja a látást, ezzel nagyobb teret engedve az érzékeknek és ezzel még intenzívebben tudjuk átélni ezt a csodás élményt. 

Ès most pár számadat: 

34 arcizmot mozgatunk meg csókolózás közben. 
130 szívdobbanás lehetséges egy perc alatt - a normális 60-80 helyett. 
80 millió baktérium cserélhet gazdát egy bensöséges, 10 másodperces csók alatt
Egy 10 perces csók alatt annyi kalóriát égetünk el, mint egy 100 méteres kocogással
100 milliárd idegsejtet csiklandozunk csók közben
58 óra, 35  percig tartott az ezideig leghosszabb csók - lehet gyakorolni! 


A cikk megírásához a carpe diem magazin 6/20-as kiadását vettem segítségül.