Beharangozó

Kisbabát vársz?

Szeretnéd magad a várandósság alatt, a szüléskor és a gyermekágy idején egy magyar dúla segítségére bízni? Jó lenne valaki, aki itt Salzburgban, magyarul tud Téged erre a csodálatos utazásra elkísérni? Èdesanyád, növéred, legjobb barátnöd messze vannak és a kérdéseidet, aggodalmaidat nem szeretnéd a pároddal megosztani? Itt vagyok, írj, hívj, beszélgessünk!
Magamról: Mühlmann Zsuzsi vagyok, három nagylány édesanyja, dúla. Találkozz velem, és rögtön tudni fogod, hogy én vagyok-e az, akinek a segítségére szükséged van.

2020-11-06

A partner feladatai a szülés ideje alatt

 Amikor a világ még nem fordult ki a tengelyéböl, a szülésre az édesanyát a partnere minden körülmények között elkísérhette. A kísérö lehetett a gyermek apja, az anyuka édesanyja, a barátnöje, választott szülésznöje, dúlája. A mostaní vírusos  idökben napról napra változnak a szabályok, ki lehet jelen a vajúdásnál, a szülöszobában, esetleg a mütöben. Szigorúan megszabják a látogatási idöt is. 

Hogy a szülés körül minden a lehetö legzökkenömentesebb legyen, összeállítottam egy listát a kísérö feladatairól. Az egyszerüség kedvéért nevezzük öt partnernek. 

1. A partnered legfontosabb feladata, hogy Téged úgy támogasson,  hogy Neked csak a szülésre kelljen koncentrálnod. Ahol lehet, ö veszi át a kórházi alkalmazottakkal - orvossal, szülésznövel a  kapcsolattartást, ö foglalkozik a parkolókártyával, a WhatsApp üzenetekkel, ö küzd meg a papírkáosszal, a PDA dokumentumokkal, egészségügyi kártyával, stb. 

2. A partnered képviseli az igényeidet a többiek felé. Ha úgy érzed, hogy vízben szeretnél tovább vajúdni, vagy inkább sétálnál, ha zenét hallgatnál, vagy inkább egyedül szeretnél maradni, beszéld meg vele, hogy ö intézkedhessen tovább. 

3. Ö beszéljen arról is, hogy milyen beavatkozásokat, fájdalomcsillapítási technikákat szeretnél. Ha elöre megbeszéltetek valamit, de te közben meggondoltad magad, legyen erre egy kódszavatok.

4. A partner feladata az is,  hogy Téged motiváljon. Ha a felkészülés során begyakoroltál pár mantrát (Pl. "A testem nem okoz több fájdalmat, mint amennyit el tudok viselni", vagy "Minden összehúzódás közelebb visz a gyermekemhez") ezek ismétlésében is melletted állhat. 

5. A szülésfelkészítö kurzuson tanult légzötechnikákat is végezhetitek együtt. Èrdemes már otthon is gyakorolni. 

6. Ha a szülés alatt szeretnél sokat mozogni, a partnered ebben is a segítségedre lehet. Èrdemes már otthonra beszerezni egy fitnesszlabdát, és jópár mozdulatot begyakorolni. A medencefenék gyakorlataival remekül fel lehet készülni a szülésre, de pihenni is nagyon jól lehet rajta. 

7. A különbözö vajúdási pozícióknál vagy párpozícióknál is nagy segítség lehet a kíséröd. Pl amikor a partnered karjaiban lógsz és a saját felsötested a párodra nehezedik. 

8. El kell mondani, hogy a WC használata mennyire fontos. A hólyag rendszeres ürítése helyet készít a babának és ezzel gyorsítja a vajúdást. Ha a szülésznö nincs jelen, a partnerednek kell erre gondolnia és Téged is figyelmeztetni. 

9. A meleg a szülés során nagy segítség lehet. A partnered már az otthoni tágulási szakaszban is tehet melegítöpárnát vagy palackot a derekadra, kendövel melegítheti a hátadat. A kórházban is kérhet ehhez eszközöket. 

10. A vajúdás alatt jól eshet, ha a saját zenédet hallgathatod - ellazíthat, vagy segíthet a koncentrálásban. A partnered feladata legyen ezt elökészíteni - egy jól összeállított playlist, vagy egy spotify gyüjtemény csodákat tehet. A telefon is legyen feltöltve! 

11. A légzögyakorlatok és a sok lihegés miatt lehetséges, hogy az ajkaid kiszáradnak. A partnerednél legyen ajakápoló, balzsam, amit idönként ajánljon is fel Neked. 

12. Ha már az ajkakról van szó, a kíséröd igyekezzen téged idönként  figyelmeztetni arra, hogy lazítsd el az ajkaid és az alsó állkapcsod. Ezek az izmok összehangoltak a medencefenék izmaival és segítenek ezek megnyílásában. Ezenkívül a pihenés és ellazulás mindig jót tesz. 

13. Az összehúzódások alatt a partnered masszírozhatja a farokcsontodat is. Egy erös nyomás nagy segítség lehet és nagyon jól esik. 

14. A kikapcsolódásban segíthet a csípöhinta. Az összehúzódások szüneteiben az oldaladon fekve a partnered elöre-hátra ringassa a csípödet. Ez el és fellazítja a medence területét. 

15. A partnered ügyeljen arra is, hogy erös maradj. Az elhúzódó vajúdás alatt gondoskodjon inni és ennivalóról, föleg olyanokról, amiket nem kell sokat rágni, de nagy tápértéküek. A csecsemöknek való gyümölcspépek, illetve sportolóknak való energiaszeletek kiváló eröforrások. 

16. Végül a partner feladata a jelenlét! Igyekezzen nyugodt maradni, ha a dolgok felpörögnek, maradjon a helyén és igyekezzen nem útban lenni, fogja a kezed és dicsérjen

Végül egy pont, ami a partneredröl szükségleteiröl szól. Igyekezzen magára is figyelni, vigyázzon magára is. Igyon, egyen, ha szüksége van rá, látogassa meg a mellékhelyiséget, hogy amikor majd eljön a nagy pillanat ott legyen melletted és legyen ereje Téged - Titeket támogatni.