Beharangozó

Kisbabát vársz?

Szeretnéd magad a várandósság alatt, a szüléskor és a gyermekágy idején egy magyar dúla segítségére bízni? Jó lenne valaki, aki itt Salzburgban, magyarul tud Téged erre a csodálatos utazásra elkísérni? Èdesanyád, növéred, legjobb barátnöd messze vannak és a kérdéseidet, aggodalmaidat nem szeretnéd a pároddal megosztani? Itt vagyok, írj, hívj, beszélgessünk!
Magamról: Mühlmann Zsuzsi vagyok, három nagylány édesanyja, dúla. Találkozz velem, és rögtön tudni fogod, hogy én vagyok-e az, akinek a segítségére szükséged van.

2020-10-29

A szoptatásról

Jómagam 42 hónapig szoptattam a három lányunkat és dúlaként is erre biztatok minden tanácsért hozzám forduló Édesanyát. Idöröl idöre azoban belefutunk olyan hírekbe, miszerint a nyilvános szoptatás különbözö akadályokba ütközött, ezek közül a legenyhébbek a fejcsóválás vagy beszólások voltak, de arról is olvasahattunk, hogy étteremböl, bankból lett az utcára zavarva az édesanya, aki odabent próbálta szoptatni a gyermekét. 

Tudni kell, hogy:

1. A szoptatás természetes és normális. Nincs olyan ok, ami miatt titokban, elbújva kellene szoptatni, kivéve, ha te magad igényt tartasz erre valamiért.


2. Ugyanakkor, a helyzet akkor igazán jó, ha van választási lehetőséged, mert a nyilvános helyeken nem csak a bárhol, bármikor szoptató anyákra gondolnak, hanem azokra is, akik mégis inkább potenciális nézők nélkül szeretnének szoptatni. Ezért számukra némiképp elkülönített, csendes baba-mama sarkot, szobát hoznak létre, ahol akár pelenkát is lehet cserélni meg kézmosási lehetőség is van. Ezek az úgynevezett babarát területek. 


3. A szoptatott gyereknek is joga van ahhoz, hogy bárhol, bármikor megszoptathassák. Ebben egyedül a saját anyukája korlátozhatja, mégpedig a saját szempontjai és mércéje alapján. Nem köteles az anya cumit dugni a gyereke szájába, hogy elhallgasson, amikor sír.


4. Az a társadalom, amelyik igényt tart arra, hogy gyerekek szülessenek, köteles elviselni a gyerekek jelenlétét az élet valamennyi területén, ahol az anya szeretne vagy ahol kénytelen jelen lenni, mégpedig a szoptatott gyerekével együtt.


5. Ahogy az anyát arra sem lehet kényszeríteni, hogy szoptasson, azt sem ildomos megtiltani neki, hogy szoptasson.

Szerencsére bátran elmondhatjuk, hogy a nyilvánosság előtti szoptatással az esetek 99,99 százalékában semmi gond és fennakadás nem szokott lenni. Az emberek túlnyomó többsége normális, észre sem veszik, meg sem bámulják, vagy ha mégis, csak egy kedves mosolyt villantanak, amit biztatásnak, elismerésnek szánnak, vagy egyszerűen csak az öröm kifejezésének. Mert tudják, hogy szoptatni, szoptatott gyereknek lenni jó. Az anyák túlnyomó többségének esze ágában sincs feltűnést keltve szoptatni. Pontosan tudják, hogyan tehetik meg ezt úgy, hogy szinte a mellettük ülő se vegye észre.

Még Ferenc pápa is a babák szoptatására buzdít  legyen akár a helyszín egy templom, hiszen ha az éhség miatt sír egy kisbaba, nyugodtan etessék meg, ahogyan Mária is megszoptatta a gyermek Jézust.

A bejegyzés megírásához a HelloBaby cikkét vettem segítségül.