Beharangozó

Kisbabát vársz?

Szeretnéd magad a várandósság alatt, a szüléskor és a gyermekágy idején egy magyar dúla segítségére bízni? Jó lenne valaki, aki itt Salzburgban, magyarul tud Téged erre a csodálatos utazásra elkísérni? Èdesanyád, növéred, legjobb barátnöd messze vannak és a kérdéseidet, aggodalmaidat nem szeretnéd a pároddal megosztani? Itt vagyok, írj, hívj, beszélgessünk!
Magamról: Mühlmann Zsuzsi vagyok, három nagylány édesanyja, dúla. Találkozz velem, és rögtön tudni fogod, hogy én vagyok-e az, akinek a segítségére szükséged van.

2020-10-26

A dúla szolgáltatásai

A várandósság elött
- A dúla tanácsokkal segítheti a jövendö édesanyát, hogyan készüljön a várandósságra. Ismeri a nöi test ciklusát, a fogantatás legalkalmasabb idejét. Segíthet a lélekben való ráhangolódásra is. 

A várandósság alatt
- A dúla segíthet a szülési terv elkészítésében, a kórházi csomag összekészítésében, a várandósság alatt felmerülö problémák megbeszélésében. Segíthet a kismama aggodalmait, félelmeit kibeszélni. Az internetröl zúduló információ áradatot segít kiválogatni. A dúla ugyan nem szakképzett szülésznö, de tapasztalata segíthet az esetleges rendellenességeket megfigyelni és kiszürni. 
A szülés alatt
– A dúla végigkíséri az anyát a vajúdási folyamatban, fizikai és érzelmi támogatást nyújt neki, kényelmi intézkedésekre tesz javaslatot, valamint segítséget és javaslatokat biztosít a partner számára.
– Amikor csak lehetséges, a dúla szülés előtti és utáni érzelmi támogatást biztosít, elmagyarázza és megbeszéli a különböző eljárásokat, folyamatokat,  beavatkozásokat, melyekről az anyának tudnia kell a jól informáltságon nyugvó döntés meghozatalához.
– A dúla soha nem “írhat elő” semmiféle kezelést; minden információt és javaslatot a dúla szerepkörén belül azzal az előzetes kikötéssel kell megadnia, hogy mielőtt az anya bármilyen módszerről vagy beavatkozásról döntést  hozna  a dúla tanácsára, feltétlenül beszélje meg azt elsődleges gondozójával.

Támogatás:
– A  dúla, az anya szülési tervében foglalt kívánságok szerint, a prenatális és intrapartum megbeszélések  alkalmával úgy támogatja az anyát, hogy kérdések feltevésére, akaratának, óhajainak, aggodalmainak kifejezésére bátorítja kliensét.
– A dúla segíti az anyát abban, hogy ha nem várt  események  történtek, (és ha szükséges), a  változásokat  beillesszék a szülési tervbe, továbbá elősegíti az anya és a gondozó közötti kommunikációt.
– A kliensnek és a dúlának egyaránt tudatában kell lennie annak, hogy a támogató szerep nem foglalja magába a kliens nevében való nyilatkozást vagy döntéshozatalt. A támogató szerepet a leginkább a következők írják le: érzelmi, fizikai segítség; felvilágosítás; közvetítés vagy tárgyalás.