Beharangozó

Kisbabát vársz?

Szeretnéd magad a várandósság alatt, a szüléskor és a gyermekágy idején egy magyar dúla segítségére bízni? Jó lenne valaki, aki itt Salzburgban, magyarul tud Téged erre a csodálatos utazásra elkísérni? Èdesanyád, növéred, legjobb barátnöd messze vannak és a kérdéseidet, aggodalmaidat nem szeretnéd a pároddal megosztani? Itt vagyok, írj, hívj, beszélgessünk!
Magamról: Mühlmann Zsuzsi vagyok, három nagylány édesanyja, dúla. Találkozz velem, és rögtön tudni fogod, hogy én vagyok-e az, akinek a segítségére szükséged van.

2020-10-27

Hová tüntek a koraszülött babák?

A korona szituáció mindannyiunkat bizonytalansággal tölt el, különösen azokat az Édesanyákat, akik ilyen, vagy olyan okból számithatnak arra, hogy a kisbabájuk idejekorán - a 37. hét elött jönnek a világra. Nekik szeretném a jó hírt továbbadni, a Melleted a Helyem Egyesület cikkjéböl! 

Számos cikk és publikáció jelent meg az elmúlt hetekben a témában, talán a legnagyobb figyelmet a Nature és a New York Times cikke keltette, Magyarországon a National Geographic írt a globálisan észlelhető pozitív változásról.

Az első tudományos publikáció az ír neonatológiai társaság és szülőszervezet részéről jelent meg, amely ugyan egyelőre nem ellenőrzött publikáció, de pár nappal később a dán kutatócsoport is hasonló eredményekről számolt be..

A Covid-19 vírus okozta karantén idején, ezen két magas jövedelmű ország orvosai teljesen váratlan helyzetben találták magukat. Dánia és Írország jelentései szerint a 37. várandóssági hét alatti koraszülések száma 90%-kal esett vissza és ezen belül az 1500 gramm alatti babák születési aránya 73%-kal csökkent.

Ez mindenképpen örvendetes hír, ugyanakkor a rejtélyes javulás oka egyelőre ismeretlen. Elképzelhető, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatására kialakult jobb levegőminőség és / vagy csökkent anyai fertőzések, vagy általában a kevesebb stressz áll a háttérben.

Mostanra globálisan, minden kontinensen a neonatológusok felteszik a kérdést: Hová tűntek a koraszülött babák a karantén ideje alatt?
Ezen kérdések megválaszolására az ír és a dán neonatológusokkal kiegészülve, Merilee Brockway és Meghan Azad a kanadai Manitobai Egyetemről, valamint David Burgner az ausztrál Murdoch Children’s Research Institute munkatársa egy globális kutatási projektet készít elő.

A projekt kezdeti egyeztető fázisában van és hihetetlen megtiszteltetés, hogy az ebben a pillanatban 40 résztvevőt tömörítő szakmai platformban Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és Dr. Szabó Mikós PhD Med Habil egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője képviseli.